Skip to content

Form och funktion

3 september, 2010

Kampanjeffektivitet handlar om att uppnå bästa avkastning relativt reklaminvestering. Men vad görs egentligen för att uppnå detta?

Marknadskommunikation utgör ofta en betydande del av ett företags finansiella budgetkaka. Denna läckerbit ger inte enbart extra skjuts åt försäljningssiffrorna, utan är också en mycket riskfylld investering. Därför är det ofattbart att detta är det enda område där man, trots hårda krav på avkastning, inte anstränger sig nämnvärt för att optimera sina reklamköp genom tillräckliga beslutsunderlag. På vilken annan avdelning som helst skulle man bli ganska kortvarig på kontoret ifall man kastade pengar på oklara projekt utan att veta ifall de ens kommer bidra till företagets affär.

Man glömmer ibland att marknadsföringsbranschen består av mängder av olika yrkeskategorier och personlighetstyper. Det finns de som mest gillar att färglägga och de som föredrar att räkna statistik; vissa som gillar detaljerade djupdykningar och nördkunskap medan andra helst skjuter från höften och hoppas på det bästa. Många av dem har en sak gemensamt – svårigheten att förstå och uppskatta varandras infallsvinklar. Därför går det i regel ganska trögt när man ger sig i kast med att försöka sammankoppla denna heterogena skara och utvärdera vad som är en egentliga nyttan av deras arbete.

Två dimensioner som typiskt sett drar åt olika håll är kreativitet och styrning. Den ena tillför verktygen för att sticka ut i bruset och våga vara unik medan den andra är en försäkran om affärsnytta och riskminimering. Båda är essentiella. Hur får man dessa omaka begrepp att gifta sig? Det krävs uppenbarligen någon form av understöd.  PSFK snuddar vid samma tanke i denna artikel.

Detta ställer krav på tvärvetenskapliga insikter och förmåga att syntetisera svårbegriplig data till användbar information. Det finns en uppsjö av olika företag som erbjuder mer eller (oftast) mindre genomtänkta erbjudanden för bolag som är nyfikna på vad deras spenderade reklamkronor faktiskt genererar i form av konsumentbeteenden och intäkter. För det mesta får man då en lunta med tabeller och stapeldiagram över den senaste reklamkampanjen på skrivbordet med en saftig faktura överst. Det väcker förstås tankar som ”Vad gör jag med detta?” eller ”Jaha, det hade ju varit kul att veta i förväg”. Det börjar bli uppenbart att de gamla retroaktiva undersökningarna inte tillför särdeles mycket sett till varken affärsnyttan eller framtida konceptutveckling, mer än eventuellt legitimitetsskapande. Det krävs en tydlig metodik för att redan från steg ett leda in kampanjutvecklingen på bästa möjliga spår och sedan stötta arbetet hela vägen fram till kampanjens slut. Kreativiteten flödar som bäst när det finns tydligt utsatta mål (med andra ord ett ramverk och en problemformulering för tankarna); affärsnyttan maximeras genom att den kreativa processen för konceptutveckling inte hämmas fullständigt av förhållningsregler. Med tillförlitliga prognoser, intern förankring och mät- och jämförbar uppföljning kan man skapa effektivast möjliga reklam, där kreativ höjd och affärsmässig målstyrning samexisterar och synergerar med varandra.

Annonser

From → Allmänt

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: