Skip to content

Om kreativitet

7 januari, 2011

För något inlägg sedan skrev jag att några nyckelingredienser i lyckad insiktsjakt är fakta, intuition och kreativitet. Kreativitet går att definiera på lite olika sätt, men de allra flesta utmynnar i att det är den resurs som gör det möjligt att skapa någonting nytt.

Jag skriver resurs, eftersom den vanliga benämningen förmåga kan vara en smula förledande. Visst, somliga tycks ha begåvats med ett rejält mått av kreativitet redan från början, men när man skrapar på ytan brukar man ofta finna att sådana personer har övat upp de rätta tankebanorna sedan barnsben och alltså inte sysslar med det som medvetet handlande. Med andra ord är det någonting alla kan, och bör, öva upp.

För några år sedan försökte jag lista (jag älskar listor) de viktigaste verktygen som man behöver för att själv öppna slussarna och låta kreativiteten flöda (och dessutom i rätt riktning, eftersom jag stoppade in ‘tydlig målformulering’ som en byggsten). Sedan snubblade jag in i denna lista, som i stort sett tar upp exakt samma verktyg fast från en betydligt mer pedagogisk utgångspunkt – genom att vända på steken och utgå från antimaterian, ‘De vanligaste spärrarna för kreativt tänkande’ här hos Brian Clark:

I korthet ser listan ut såhär, ifall du föredrar executive summaries på svenska:

Tänk inte utanför boxen. Tänk: 'det finns ingen box'

Tänk inte utanför boxen. Tänk istället: 'det finns ingen box'.

1. Försöka hitta ‘rätt’ svar. Varje fråga har flera svar och kan dessutom ställas på många olika sätt.

2. Tänka logiskt. Logik behövs för att utvärdera den kreativa lösningens potential, men sanningen är en symbol för upplevda begränsningar. Tänk i metaforer istället – de är lättare att begrunda objektivt.

3. Följa reglerna. Hitta din inre Schumpeter, riv ner för att bygga upp och fråga dig själv ‘varför?’.

4. Vara praktisk. Släpp inte in det praktiska tänkandet i processen förrän det kreativa har fått jobba ut sitt förslag. Fråga dig själv ‘varför inte?’.

5. ‘Lek är inte arbete’ är ett otroligt dåligt uttryck. Låt sinnet spela fritt. Det är ju de kreativa lösningarna som ger cred och feta jobb – utan dessa (icke-)identifieras man som ett arbetsbi.

6. ‘Det är inte mitt jobb’. Kreativa personer vill ofta vara renässansmänniskor. I denna tid av extremspecialisering utforskar de glatt till synes fullkomligt orelaterade aspekter av livet och är de som bäst inser att allt hänger samman!

7. Vara en ‘seriös’ person. Grupptänkade håller samman organisationer och sammhällen, men nya perspektiv skapas först när man utmanar rådande normer. Den medeltida narrens uppgift var bland annat att vara dräpande ärliga. Tillåt dig själv att vara narren emellanåt.

8. Undvika tvetydighet. Det ligger i vår natur att vilja förenkla och kategorisera verkligheten, men den kreativa tänkaren gör bäst i att avstå från den falska klarhetens bekvämlighet.

9. ‘Att ha fel är dåligt’. Vi lär oss av våra misstag, så ge dem en chans att ske. Testa idéer, ta med dig lärdomarna och testa något nytt tills du får till det.

10. ‘Jag är inte kreativ’. Vi skapar själva våra gränser för kreativt tänkande. Riv barriärerna du har byggt upp!

Tack Brian för förädlingen av en bra lista!

Annonser

From → Allmänt

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: