Skip to content

Intuition

26 januari, 2011

Vad är det för någonting? Det är en hel massa olika saker ifall man frågar allt ifrån Wikipedia till forskare har jag märkt. En sak är dock klar och det är att intuition är en viktig ingrediens i samband med skapandet av härliga insikter. Så det är vad jag har gått och funderat på medan jag har varit i London och betett mig.

Det finns en klassisk definition av intuition som lyder ungefär såhär (har jag för mig):

Intuition är en omedelbar och fullkomlig upplevelse, eller till och med förening med objektet utan att subjektets ego går förlorat.

Enkelt uttryckt förmågan att kunna identifiera sig med någon/något och dra slutsatser kring det hela. Dessutom utan att först behöva samla in fakta. En typisk magkänsla alltså. Det finns någonting undermedvetet och mystiskt över denna typ av övertygelser – som inte nödvändigtvis alltid kan bevisas – som ofta får research- och statistikmänniskor att vädra fara. En nästintill spirituell koppling – ja i princip ett heureka moment.

Intuition brukar hänföras till höger hjärnhalva, som till exempel ger dig ditt sinne för estetik. Som konsten är intuitionen fri från rationella regler, vilket är anledningen till varför det över huvud taget finns något sådant som föraningar och misstankar, osv. Intuitionen gör det möjligt att hoppa över rationella mellansteg och nå fram till slutsatsen direkt, ungefär som ett maskhål i rymden. Så för dig som uppskattar snabba framsteg och action nu – inte sedan – är det viktigt att hörsamma intuitionen även när det rationella förnuftet står i bakhåll med linjal och miniräknare.

Intuition, kreativitet och fakta kan tillsammans ge upphov till insikter. Insikter styrkta av verkliga händelser visar på trender (alltså återkommande mönster). Kunskap om trender gör det möjligt att föreslå handlingsalternativ för att undvika/bidra till att en händelse upprepas i framtiden. Bra va?

Annonser

From → Allmänt

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: